De grote voordelen van dubbel glas voor je woning

Oude Nederlandse huizen hebben vaak houten kozijnen met enkel glas in de ramen. Deze kozijnen waren jarenlang de standaard, vooral in klassieke woningen in de jaren 70.

Voordelen van dubbel glas voor je woning
  • Share via:

Oude Nederlandse huizen hebben vaak houten kozijnen met enkel glas in de ramen. Deze kozijnen waren jarenlang de standaard, vooral in klassieke woningen van voor de jaren 70. De laatste jaren is de populariteit van ramen met dubbel glas toegenomen. Nieuwe woningen worden al niet meer zonder dubbel glas gebouwd. Is het voor je oude woning ook tijd om over te stappen? Je leest hier welke voordelen dubbel glas heeft voor je woning.


Wat is dubbel glas eigenlijk?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een luchtdicht element dat warmte vasthoudt en geluid buiten de deur houdt. Dubbel glas is zowel geschikt voor deuren als ramen. Een goed raam van dubbel glas bestaat niet alleen uit glas, lucht en een kozijn, maar ook uit elementen zoals een coating, afdichting en vochtabsorberend materiaal. Met name dubbel glas in kunststof kozijnen neemt de laatste jaren toe in populariteit.


Een duurzamer huis met een lagere energierekening

De energiekosten rijzen de laatste jaren de pan uit. Vooral sinds gas heel duur is geworden, wordt het steeds moeilijker om voordelig te stoken als je huis niet goed geïsoleerd is. Isolatie in oude woningen vindt vaak plaats door spouwmuren op te vullen (vaak via inspuiten) met isolatiemateriaal of door de muren aan de binnenkant te bekleden met speciale isolerende platen.


Bij deze isolatiemethode gaat helaas vaak alsnog veel warmte in huis verloren als de ramen enkel glas hebben. Met name in woningen uit de jaren 30 en 40, met karakteristieke elementen, zijn ramen geplaatst met enkel glas. Door deze ruiten te vervangen door dubbel glas, houd je veel meer warmte vast. Je vangt bijvoorbeeld ook het zonlicht op als warmte in de winter, zonder deze warmte snel weer te verliezen.


Aangenamer wonen

Dubbel glas is volgens de experts van JLM Glas zowel op de beneden- als bovenverdieping een goede optie om minder last te hebben van een gure bries in huis en vervelende tocht die je uit je slaap houdt. Vooral in de badkamer kan tocht een enorm vervelend probleem zijn in een oud huis.

Naast het vasthouden van warmte, zorgt dubbel glas ook voor aangenamer wooncomfort doordat het geluiden van de straat beter tegenhoudt en dubbelglas aanzienlijk minder inbraakgevoelig is dan enkel glas.