Het sausen van het plafond

Het sausen van het plafond in de volksmond ook wel het plafond witten genoemd

Sausen van het plafond
  • Share via:

Het sausen van het plafond in de volksmond ook wel het plafond witten genoemd

Laten we beginnen met een heel eigenaardig weetje over het witten van het plafond. Dat heeft namelijk nog een hele andere betekenis, die u zelf even mag opzoeken en ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht zal toveren. Kijk maar eens op www.ensie.nl/betekenis/het-plafond-witten.

Het plafond witten, in de betekenis van sausen of verven, komt voort uit het simpele feit dat er meestal sprake is van de kleur wit, of dat er vroeger veelal gebruik gemaakt werd van witkalk. Er hoeft dan ook niet zo veel met kleur gewerkt worden, omdat mensen over het algemeen erg weinig aandacht hebben voor een plafond. Voor de algehele bescherming en zelfs sfeer van een woonkamer, of welke kamer dan ook, is het natuurlijk wel van belang te zorgen dat ook de afwerking van een plafond goed verzorgd is. Tal van mensen doen dat zelf, want het is niet een overdreven complexe of moeilijke taak. Het kost wat tijd en wat moeite, maar u bent zo wel het goedkoopste uit. Anderzijds wil je natuurlijk, zoals eerder gezegd, een net plafond hebben en in dat geval kan het inschakelen van een vakman geen kwaad.

En dan nog even dit: kent u dat reclamespotje waarin allerlei mensen naar boven staren, kennelijk om aan te geven hoe mooi de plafonds van een bepaald merk zijn? Dat mensen een vakkundig gesausd plafond thuis en elders binnenshuis bewonderen, is niet meer dan logisch, maar diezelfde interesse buiten op de fiets, als keeper of in een donkere bioscoop tonen, is wel erg vergezocht.

Plafond sauzen: de voorbereiding

Op zich klinkt het allemaal vrij eenvoudig. Verf, kwast of roller en u kunt aan de slag. Zo simpel ligt het echter niet, zeker niet als je van plan bent een goed resultaat neer te zetten. Net als zo veel andere doe-het-zelf klusjes en klussen in huis is een goede voorbereiding van essentieel belang. Dat begint uiteraard met de aanschaf van de juiste materialen:

  • Afdekfolie of stucloper

Beide soorten zorgen ervoor dat de vloer vrij blijft van ten eerste verfspatten, maar ook van beschadigingen. Zorg er wel voor dat de afdekfolie dik genoeg is en niet op gaat krullen, maar nog beter is, speciaal voor dit soort werk, het waterdichte en op gerecycled papier gebaseerde stucloper. Voor de zekerheid zet u het vast met ducttape. Ook wanden kunt u beschermen met plastic folie.

  • Tape

Dit gebruikt u om de randen met de wanden en lampen mee te beschermen. Tape werkt ook heel goed om loszittende pluisjes van de verfroller te halen.

  • Verfbak of verfemmer met rooster

Beide zijn bedoeld om verf egaal en in niet te grote hoeveelheid over de verfroller te verspreiden.

  • Verfrollers

Deze, met vacht beklede rollers, worden op een gebogen stang geklikt. Het versnelt het proces van het schilderen van het plafond aanzienlijk, vooral als deze geplaatst wordt op een:

  • Verleng- of telescoopsteel

Deze toevoeging aan de verfroller maakt het mogelijk dat u vanaf de grond kunt werken, anders heb je nodig een:

  • Trapje

Deze gebruik je als u met een korte verfroller aan de slag gaat.

  • Kwast(en)

Niet alles, zoals hoeken, randen en lamphouder, zijn goed te sausen met een roller. Daar gebruikt u je kwast voor.

  • Plamuurmes(sen)

Deze gebruikt u om gaten en barsten in het plafond op te vullen.

  • Handschoenen, veiligheidsbril, schildersjas

Deze zijn bedoeld om uzelf te beschermen

En dan natuurlijk:

  • Plafondreiniger
  • Muurvuller
  • Voorstrijk
  • Plafondverf

Gaat u zelf aan de slag, dan moet u dit alles in de kosten meerekenen; een ingehuurde schilder heeft uiteraard al deze materialen al in huis en gebruikt ze standaard voor zijn of haar werk.

De werkzaamheden

In de opsomming van materialen heeft u al een sterk idee gekregen wat er allemaal komt kijken bij het sauzen van een plafond, tenminste als u

het goed wilt doen, of goed wilt laten doen door een schilder. Daar kan eventueel nog een ding bijkomen en daarvoor is een stukadoor nodig. Meestal kijken we niet zo erg nauw bij het opnieuw witten van een plafond, maar het kan zijn dat u voor duurzaamheid gaat. In dat geval kan het geen kwaad het plafond door een stukadoor voor te laten bewerken door er een nieuwe, verse stuc- of pleisterlaag op te laten aanbrengen.

Daarnaast willen we ook even aandacht besteden aan de voorstrijk. Het kan namelijk zo zijn dat een plafond door het originele aanbrengen van witkalk een poederende of poreuze natuur heeft. Hierdoor zal verf minder houvast hebben en dat voorkomt u door het aanbrengen van voorstrijk. Dat dient als een soort fixeermiddel. Uiteraard doet u dat pas als je het plafond grondig schoongemaakt hebt. Zeker in een keuken is er kans dat er een vettige aanslag aanwezig is.

Nadat alles afgedekt is, schoongemaakt, gerepareerd, opgevuld, afgetaped, voorgestreken en klaargezet is, kunt u of de schilder, of de stukadoor-schilder eindelijk aan de slag met het echte werk: het sauzen of sausen van het plafond.

Videofilmpjes

Het zal niemand verbazen dat elke schilder zijn eigen methode heeft, waar ongetwijfeld een aantal dingen overeenkomen bij het sausen van een plafond. Als u een schilder ingehuurd hebt, hoef u zich gelukkig daar niet druk over te maken. Hij zal er alles aan doen vakwerk af te leveren. Doet u het zelf, dan kan het geen kwaad gebruik te maken van het internet en de talloze filmpjes, die laten zien hoe je het beste je plafond kunt schilderen. Uit die mogelijkheden zoekt u die methode uit die u het beste ligt en die uiteraard de minste moeite kost voor het beste resultaat. En wat let u om op kleine stukjes hier en daar wat te oefenen.

De kosten van het plafond witten of sausen

Om u een idee te geven wat het kost om dit werk door een gecertificeerde schilder te laten opknappen, hebben we verschillende websites bezocht. De eind- of totaalprijs is daarbij natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • Uurloon schilder
  • Tijdsduur project
  • Oppervlakte van het plafond
  • Materiaal
  • Kwaliteit van de plafondverf
  • Aantal aan te brengen lagen

De meest genoemde prijs per vierkante meter ligt dan tussen de €10 en €15.